1 jaar telewerk: tips om je mentale gezondheid op punt te houden

Meer dan de helft van de Belgische werknemers namen vorig jaar hun intrek in hun ‘home office’. Nu we 1 jaar verder zijn in de coronacrisis, maken we de balans op en schenken we aandacht aan de mentale gezondheid van de werknemers die nog steeds elke dag in hun eigen huis achter hun bureau of keukentafel de werkdag doorbrengen. De impact hiervan op onze mentale gezondheid is niet te onderschatten. Deze ingrijpende verandering in ons dagdagelijks en sociaal leven heeft heel wat gevolgen op ons psychosociaal welzijn, en dat al een jaar aan een stuk. Daarom geven we je enkele tips mee om je mentale gezondheid op punt te houden tijdens het telewerk.

1. Hou contact met je collega’s

Ook al zit je niet in dezelfde ruimte, toch ben je door je werk verbonden met je collega’s die ook thuis aan het werk zijn. Hou daarom nauw contact met hen door regelmatig eens te bellen, te facetimen of te mailen. Beperk jullie gesprek ook niet louter tot het uiterst nodige, maar vraag, indien je band met die collega het toelaat, ook eens hoe het met hem gaat, hoe zijn weekend was en of het telewerk een beetje vlot.

2. Houd je aan een vaste dagindeling

Een werkdag op kantoor heeft een duidelijke structuur. Je staat op, kleed je aan, ontbijt, verplaatst je naar kantoor, neemt pauze met je collega en gaat ‘s avonds terug huiswaarts. Wanneer je thuiswerkt, valt dit grotendeels weg. Probeer daarom om je normale werkroutines zoveel mogelijk aan te houden.

3. Neem pauzes weg van je scherm

Let er op om telkens tijdens je pauze, al je schermen weg te leggen. Haal een frisse neus, kook een potje lekkers of laat de hond even uit. Je zal merken dat je daarna terug met een frisse blik voor je scherm gaat zitten.

4. Houd je werk en ontspanning zo gescheiden mogelijk

Wil je tijdens je pauze een daguitstap boeken of online de krant lezen? Neem dan je smartphone of laptop mee naar een andere plaats in het huis of in de tuin, zodat je niet meer het gevoel hebt dat je nog aan je bureau zit. Wanneer je steeds tijdens je pauzes, aan je bureau blijft zitten, zal je niet het gevoel hebben dat je er even tussenuit bent geweest en dat je net een pauze hebt gehad.

5. Maak een planning

Het mankeren van een groepsgevoel en omgevingsdruk tijdens het thuiswerk kan leiden dat je je minder productief voelt. Maak daarom elke avond of ochtend een planning voor de komende dag. Spreek eventueel af met een collega om hetzelfde te doen en overloop aan het einde van jullie werkdag tijdens een korte online meeting, of jullie de taken hebben afgewerkt en of jullie doelen voor die dag bereikt zijn.