01-02-16

Stort uw jaarlijkse pensioenbijdrage vroeg in het jaar voor het hoogste rendement!

Het rendement van een pensioenspaarfonds schommelt omdat het afhankelijk is van beleggingen in obligaties en aandelen. Toch is door de jaren heen gebleken dat u de meeste kans maakt op het hoogste rendement door zo vroeg mogelijk in het nieuwe jaar het totale bedrag van de pensioenbijdrage te storten.

Laat uw geld langer renderen!
Uit cijfers van banken blijkt echter dat één op de vijf pensioenspaarders pas in december het volledige bedrag overschrijft naar zijn pensioenspaarrekening. Daardoor lopen veel spaarders heel wat geld mis. Voor de belasting maakt het niet uit wanneer u stort maar voor de rente wel! Als u in het begin van het jaar stort, kan uw geld namelijk bijna een jaar langer renderen.

Winstgevend voorbeeld
Ter illustratie een voorbeeld van pensioenspaarfonds Pricos. Het fonds behaalde vanaf de oprichting in 1987 gemiddeld een rendement van 7,5%. Wie de daaropvolgende 25 jaar telkens op 31 januari het bedrag van 940 Euro overschreef naar deze pensioenspaarrekening, had daarna een kapitaal van bijna 60.000 Euro gespaard. Als u echter had gewacht tot de laatste dagen van elk jaar om het volle bedrag te storten, spaarde in die 25 jaar iets meer dan 55.000 Euro.

Maandelijkse stortingen
Een groot verschil dus, wat u gemakkelijk kunt voorkomen door vroegtijdig te storten. Als dat echter niet mogelijk is, kunt u ook kiezen voor een maandelijkse storting. In dat geval had u in het voorbeeld van Pricos ruim 57.000 Euro gespaard.

Uitzondering!
De tip is dus om uw pensioenbijdrage vroeg in het jaar of maandelijks te storten. Met uitzondering van het jaar waarin u 60 wordt! In dat jaar wacht u beter met storten tot na uw verjaardag. De fiscus roomt op uw verjaardag namelijk 8 procent van uw pensioenspaarpot af. Tot het jaar dat u 64 wordt, kunt u dan nog verder sparen met een forse belastingvermindering.

Meer weten?
Wilt u meer weten over pensioensparen?

Wij vertellen u graag over de mogelijkheden!