11-02-19

Je verzekering bij een verbouwing: 5x een oplossing

Je huis verbouwen is een uitdagend project, en best spannend ook. Het resultaat is alleszins iets om naar uit te kijken. Maar het loopt niet altijd op wieltjes. Wij zetten voor jou op een rijtje wat er zoal mis kan gaan én hoe je verzekering dat voor jou oplost.

1. Mijn familie of vrienden krijgen een ongeluk op de bouwwerf

Fantastisch toch, om er samen met vrienden of familie in te vliegen. En zeker goedkoper! Maar niet altijd even veilig. Als je vrienden/familie bijvoorbeeld van een ladder vallen, kunnen ziekenhuiskosten snel oplopen en volgt er een revalidatieperiode zonder inkomen. Allemaal kosten waarvoor jij moet opdraaien. Gelukkig hoef je hier met een ongevallenverzekering niet van wakker te liggen en kunnen jullie zonder zorgen samen aan de slag.

2. Mijn aannemers ruziën over schade

Een goede aannemer is normaliter verzekerd voor schade. Maar wat als aannemers elkaar de zwarte piet toeschuiven bij schade of als er iets gestolen wordt op de werf of als je aannemer failliet gaat? Dan wordt het vaak lang wachten op een oplossing. Geen probleem, je vangt deze problemen heel simpel op met een verzekering bouwplaatsrisico’s of ABR-verzekering, die – letterlijk – alle risico’s van je verbouwing dekt en jou heel wat kopzorgen bespaart.

3. Mijn brandverzekering vergoedt de bouwschade niet

Dat kan kloppen. Je brandverzekering beschermt je huis slechts gedeeltelijk tijdens een verbouwing. Zo is waterschade bijvoorbeeld niet gedekt. Diefstal of een muur die omvalt evenmin.  Controleer het zeker voor je aan de verbouwing begint. Of beter nog: speel op zeker met een ABR-verzekering. Zodra je huis klaar is, moet je je brandverzekering aanpassen om weer perfect beschermd te zijn.

4. Ik heb ruzie met de buren over mijn verbouwing

Het is fijn als je buren je gunstig gezind zijn en wie weet zelfs een handje toesteken bij de renovatie. Dankzij je aansprakelijkheidsverzekering blijven jullie ook goede buren als er door je verbouwing bijvoorbeeld schade aan het huis van je buren ontstaat. Want je aansprakelijkheidsdekking vergoedt dan hun schade. Je vindt deze dekking in je gewone familiale polis en je brandpolis, maar die volstaat niet altijd. Check dat even met je makelaar.

Nog een extra tip: laat vóór de verbouwingswerken een plaatsbeschrijving maken. Zo weet je bij een discussie welke schade er al was voor de werken en welke schade veroorzaakt is door jouw verbouwing.

5. Mijn verbouwing draait uit op een conflict

Als er iets fout gaat tijdens je verbouwing, wordt het probleem vaak technisch en complex met discussie tussen de betrokken partijen wie verantwoordelijk is voor wat. Met een rechtsbijstandverzekering verdedigt een advocaat uw belangen bij een conflict en worden de juridische kosten vergoed als je zaak voor de rechter komt. Wat een opluchting.

Je ziet, met de juiste verzekeringen ben je gerust en kun je nu al uitkijken naar het mooie resultaat van je verbouwing. Contacteer ons bij vragen of twijfel.

Bron: Allianz