15-11-21

Je pensioen doorbrengen in het buitenland: zo pak je dat aan

Misschien is het wel een droom van jou om je pensioenjaren door te brengen in het zuiden. Zo kan je bijvoorbeeld samen met je partner genieten onder de Spaanse zon na al die jaren hard gewerkt te hebben. Maar wat betekent verhuizen naar het buitenland voor je pensioen, je belastingen en je ziekteverzekering? Wij leggen het je graag uit!

Ziekteverzekering

Als Belgisch gepensioneerde heb je in elk land van de EU recht op geneeskundige verzorging. Je moet bij je mutualiteit een formulier invullen en je daarna inschrijven bij een mutualiteit in het land waar je naartoe gaat verhuizen. Woon je bijna het volledige jaar in het buitenland, maar staat jouw domicilie nog steeds in België, dan blijf je gewoon verbonden aan een Belgische mutualiteit. Als je dan medische kosten in het buitenland maakt, zullen die vergoed worden zoals de regels voor reizigers.

Kom je dan eens terug naar België voor een familiebezoek, dan heb je terug recht op tussenkomst van de ziekteverzekering als je naar de dokter zou moeten gaan. Met andere woorden kan je dus nog altijd naar België komen om ingrepen of behandelingen te ondergaan die bijvoorbeeld in je nieuwe land niet terugbetaald worden.

Belastingen

Als je naar het buitenland verhuist, dan betaal je in het land waar je woont belastingen. Jouw pensioen wordt dan in België vrijgesteld van belasting en van bedrijfsvoorheffing. Belangrijk is dat je dat dan wel zelf moet melden bij de lokale belastingdienst. Je ontvangt dan een speciaal aangifteformulier waarop je de inkomsten moet aangeven van de maanden die je nog in België hebt doorgebracht.

Bijvoorbeeld als je in mei verhuist, dan moet je in België nog belastingen betalen van januari tot mei. Daarna hoef je geen Belgische belastingaangifte meer in te dienen.

Pensioen

Als je verhuist naar een land binnen de EU, dan betaalt België je pensioen maandelijks uit. 1 keer per jaar krijg je dan een ‘levensbewijs’ toegestuurd. Dat document moet je gedeeltelijk zelf invullen en een ander deel moet ingevuld worden door de gemeente waar je woont, of de politie of de ambassade, al naargelang je situatie.

Als je een pensioen hebt opgebouwd in verschillende landen of als je gewerkt hebt als ambtenaar of als zelfstandige dan wordt het allemaal iets ingewikkelder.

Voor persoonlijke informatie over je pensioen, kan je terecht bij je makelaar of op https://www.sfpd.fgov.be/nl