13-12-21

Hé, wist je dat er een cyberverzekering bestaat?

Cybercriminaliteit, ook gekend als computercriminaliteit, onderging in 2021 een enorme (negatieve) groeispurt. Wat kan je onder cybercriminaliteit verstaan? Eigenlijk betekent het het online plaatsvinden van misdaad. Met als voornaamste doel om losgeld of privacygegevens vrij te krijgen van een persoon of bedrijf. Een vrij beangstigend iets, als je weet dat Belgen gemiddeld 5,5 uur per dag online spenderen! Net daarom is enkele jaren geleden een cyberverzekering ontstaan, die zowel particulieren als ondernemingen bescherming biedt!

Vormen van cybercriminaliteit

Cybercrime is een overkoepelende term voor verschillende vormen van online misdaad. Zo heb je hacking, dat is een misdaad waarbij hackers een welbepaald account overnemen, gegevens stelen en hiervan misbruik maken. Phishing richt zich meer tot fraudeurs die je bankgegevens en persoonlijke gegevens proberen opsporen. Denk bijvoorbeeld aan sms’jes die je het ‘heuglijke’ nieuws melden dat je iets gewonnen hebt. Overmatig dataverkeer is een derde vorm waarbij servers een overload aan data krijgen te verwerken, wat ertoe leidt dat je website in panne valt. Identiteitsfraude is dan weer een ander paar mouwen en is iets persoonlijker getint. Fraudeurs doen zich hier voor alsof ze jou zijn en nemen klakkeloos jouw identiteit over. Bij social engineering oefent een fraudeur ook druk uit op een persoon an sich, maar speelt hier voornamelijk in op zijn of haar gevoel. Denk bijvoorbeeld aan een beschuldiging waarbij men geld eist.

Help! Hoe bescherm ik me tegen cybercrime?

Is cybercrime met zekerheid te vermijden? Neen. Je kan het wel proberen voorkomen door:

–       Jezelf zo goed als mogelijk in te dekken met een goed wachtwoord,

–       Een beveiligde computer,

–       Updates uit te voeren,

–       Antivirussystemen te installeren,

–       Je persoonlijke gegevens niet online door te sturen,

–       Of simpelweg niet elke link te vertrouwen die je ziet langskomen.

Maar dan nog…garantie is er niet. Een cyberverzekering aangaan is dus zeker geen overbodige luxe, integendeel hiermee worden je persoonlijke en financiële online gegevens extra beschermd. Indien je dan alsnog met cybercriminaliteit te maken hebt, dekt je cyberverzekering de schadekosten die je oploopt aan losgeld, forensische analyse van wie aansprakelijk is, de installatie van nieuwe systemen, etc. Kortom, een cyberverzekering biedt je dat tikkeltje extra online gemoedsrust.